Baka nyttigare

Att baka bröd och kakor hemma gör att du får ett nyttigt alternativ som dessutom ofta är billigare än att köpa färdigt bröd. Det finns många goda och lätta bröd och kakor att baka hemma, till exempel paj eller scones. Min favoritmat när jag spelar casino är havrekakor eller hemmagjorda proteinbars som jag bakar med jordnötssmör, havregryn och chiafrön som bas. Recept på proteinbars hittar du på vanliga receptsidor.

Baka utan socker

För att undvika socker i bröd och kakor kan man istället använda sig av alternativ som honung eller stevia. Honung är ett naturligt sötningsmedel som produceras av honungsbin av pollen och nektar. Honung är antibakteriell och har använts av människor för att söta degar och bakverk i flera hundra år. Honung ger en mjuk söt smak och det går ofta bra att ersätta sockret med samma mängd honung utan att resultatet påverkas. En relativt ny typ av sötningsmedel är stevia, som är baserad på blad eller extrakt av blad från en planta vid namn Stevia Rebaudiana. När man använder stevia behöver man bara ta mycket små mängder, då smaken och sötman är mycket koncentrerad.

Alternativ till klassiskt vitt mjöl

Många väljer idag att undvika vitt mjöl antingen på grund av glutenallergi eller för att man vill undvika snabba kolhydrater. Du kan byta ut mjölet i till exempel pajdeg mot krossad mandel, torkade aprikoser och ägg som vispas samman med lite vatten. På samma sätt kan du ersätta mjölet i pannkakor och muffins med dinkelmjöl eller rågmjöl, och i kakor kan du ofta ersätta en stor del mjöl och socker med kokosflingor.