Giftig lax – kolla laxen du köper

Det är tyvärr inte ovanligt med lax och skaldjur som är fulla av gifter och farliga ämnen som på sikt kan skada människor. I sin strävan att föda upp och presentera allt billigare och större fiskar på allt kortare tid väljer många uppfödare att ta genvägar och ge fiskarna mat som inte är miljöcertifierad och som förvisso skapar stora, men också sjuka fiskar. Genom att hålla utkik efter olika märkningar såsom KRAV-märkning eller liknande kan du försäkra dig om att den fisk du köper är bra och nyttig utan gifter och tillsatser.

Fisk och skaldjur i maten

När det kommer till att tillaga fisk och skaldjur som lax och räkor bör man alltid vara noga med att de blir genomlagade och ordentligt upphettade innan man sätter tänderna i maten. Det är direkt farligt att äta rå fisk och det kan ge upphov till magsjuka och infektioner i mage och tarm om man har riktig otur. Detta gäller i hög grad för odlad lax som behöver vara helt genomstekt eller -kokt innan den äts. Som tur är förändras färgen på lax och andra fiskar vid tillagning, vilket gör det lätt att se om den är korrekt tillagad eller inte.

Tips på sallader du blir mätt av

Det finns många bra sätt att konsumera fisk och skaldjur, och att kombinera dem med sallader av olika slag är ett utmärkt sätt att skapa en komplett måltid. Genom att låta fisk som lax, torsk och tonfisk samsas med räkor, bläckfisk, musslor och kräftor kan du skapa en fantastisk sallad. Tillsammans med några styva salladsblad som endiv- eller romansallad, en rumsvarm tomat, skivad citron och en mjuk sås ger skaldjuren dig en god lunch som håller dig mätt länge. Kombinera med matvete, quinoa eller bulgur för ytterligare mättnadskänsla. Så det finns en hel del tips på sallader du blir mätt av.