Hälsosamma matlådor

Att ta med matlåda till jobbet är ett smart och lätt sätt att ha koll på vad du äter samt hålla kostnaderna nere. Genom att undvika restaurangernas lunchbufféer och menyer kan du både spara pengar och kalorier, då maten som serveras på restaurang ofta innehåller rikligt med grädde, ost och smör för att bli riktigt god. När du gör egen mat och tar med i en matlåda kan du både anpassa portionerna och försäkra dig om att mängden mat är korrekt, och du har samtidigt koll på vad maten innehåller. Att förbereda matlåda är en vana som kan kännas motig till en början men som snabbt blir del av din vardag. Matlåda gör din vardag smalare, billigare och ofta också godare och mer varierad.

Fisk och skaldjur i maten

När det kommer till att tillaga fisk och skaldjur som lax och räkor bör man alltid vara noga med att de blir genomlagade och ordentligt upphettade innan man sätter tänderna i maten. Det är direkt farligt att äta rå fisk och det kan ge upphov till magsjuka och infektioner i mage och tarm om man har riktig otur. Detta gäller i hög grad odlad lax som behöver vara helt genomstekt eller -kokt innan den äts. Som tur är förändras färgen på lax och andra fiskar vid tillagning, vilket gör det lätt att se om den är korrekt tillagad eller inte.

Tips på snacks och fika

För att undvika att suget efter en kaka eller bulle kommer smygande framåt eftermiddagen eller innan lunch är det bra att ladda ordentligt under dagen. Bästa tipsen för att minska sötsuget är att äta ordentlig mat som ger hållbar energi som räcker länge, och att kombinera med vettiga snacks mellan målen. Nötter, frön, russin, en banan eller ett äpple kan vara bra mellanmål, och om hungern är riktigt stor kan en smörgås, en smoothie, en proteinbar eller en skål kvarg med lite nötter göra susen.