Proteinkällor för veganen som tränar

Det finns många anledningar till att välja bort kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Genom att äta en kost som till största delen består av baljväxter, linser, grönsaker och frukt är du snäll mot kroppen och gör det lätt för mage och tarmar att hantera maten. Du blir frisk och stark inifrån och ut, och tar samtidigt avstånd från köttindustrin som på många sätt bidrar till miljöförstöring, kommersialism och djurmisshandel. Att leva som vegan är en livsstil men också ett sätt att äta som blivit allt vanligare bland framför allt ungdomar och kvinnor under senare år.

Förbered, planera och strukturera

När man lever som vegan gäller det att planera sin vardag så att man slipper hamna i situationer där det enda alternativet är en slabbig korv i korvkiosken eller att gå hungrig hela dagen. Bra protein och god mat kan uppnås i form av hummus, soyaprodukter som korv eller biffar, tofu eller linser. Även quinoa är rikt på protein och kan utgöra en god bas för både en lunchlåda eller en sallad. När det kommer till att leva, jobba, gå i skolan och transportera sig hit och dit gäller det som vegan att planera och med fördel göra iordning lunchlådor och mellanmål som du kan ta med dig i väskan eller bilen. Frukt, grönsaker i bitar, nötter, russin, proteinbars och knäckebröd är alla bra exempel på smidiga snacks som du lätt kan ta med dig när du är på språng.

Morgon, middag, kväll

Oavsett om man är vegan eller inte gäller det att äta rätt under hela dagen för att undvika blodsockerfall och bli sugen på kakor och godis. Du kan baka nyttigare alternativ till traditionell fika på egen hand, genom att till exempel göra bananmuffins utan varken ägg eller vitt mjöl. Det finns också många bra proteinbars som går både snabbt och smidigt att baka. Tack vare ett brett utbud av nötbaserat mjöl och mjölksorter går det idag relativt lätt att leva som vegan även om man samtidigt tränar och lever ett aktivt liv.