Bästa tipsen för att minska sötsuget

Det är inte lätt att stå emot när sötsuget slår till och kroppen skriker efter en chokladbit. Genom att äta rätt under dagen och ge kroppen riktig mat istället för choklad, kakor och snabba kolhydrater kan du tämja sötsuget och lära kroppen att äta rätt.

Snabbt och billigt blir dyrt och fett

Att slinka in på lunchrestaurangen och ta en “dagens” kan kännas smart, snabbt och billigt men blir ofta bara dyrt och rikt på kalorier i det långa loppet. Att förbereda hälsosamma matlådor som du tar med till jobbet eller skolan är en vana som kan kännas jobbig till en början. Snart blir det dock en del av din vardag och att ta med egen lunch gör din vardag både smalare, godare och billigare. När du väljer att ta med egen lunch till jobbet vet du exakt vad det är du stoppar i dig, och du kan anpassa portionerna så att du får i dig rätt mängd. Genom att satsa på medhavd lunch kan du förbereda smart mat som quinoa, matvete, fisk, slanka proteinkällor och baljväxter som alla bidrar till stabilare blodsocker och en mättnad som håller över tid, vilket minskar sötsuget.

Ladda med bra mellanmål

För att undvika att suget efter en bulle kommer smygande innan lunch eller framåt eftermiddagen är det smart att ladda ordentligt under dagen. Ett bra tips är att äta ordentlig mat som ger hållbar energi som räcker länge. Det får du om du äter långsamma kolhydrater, protein och en riklig mängd grönsaker. Linser, matvete, quinoa, quorn och baljväxter är exempel på bra och goda råvaror som kan göra en skillnad på hur ditt blodsocker svänger upp och ner, och som hjälper till att minska sötsuget. Nötter, russin, frön eller frukt som äpple eller banan kan vara bra mellanmål, och om du känner dig riktigt hungrig kan en smörgås, en proteinbar, en smoothie eller en skål kvarg med müsli och lite russin göra susen.